Nuori Voima 100 vuotta -näyttely Pääkirjastossa

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Nuori Voima 100 vuotta -näyttely Pääkirjastossa

ViestiKirjoittaja Anu Laitila » 02.04.2008 13:29

<b>NUORI VOIMA 100 VUOTTA</b>
<b>juhlanäyttely Pasilan kirjaston galleriassa 8.4.-3.5.2008</b>


Nuori Voima 100 vuotta -näyttely esittelee vuonna 1908 perustetun kulttuurilehden kiehtovia ja kirjavia vaiheita halki vuosikymmenten. Esillä on lehtiä, valokuvia ja esineitä sekä ainoa kappale Armas J. Pullan lukulehdestä Vedenkantajat, joka parodioi 30-luvulla Tulenkantajien tyyliä.

Suomen Koulunuorisoliiton äänenkannattajaksi vuonna 1908 perustettu <i>Nuori Voima</i> oli ensimmäinen nuorisolle tarkoitettu kirjallinen foorumi Suomessa. Lehti keräsi sivuilleen innokkaiden harrastajien kirjoituksia niin urheilusta, esperantosta, tekniikasta, puutarhanhoidosta kuin tähtitieteestäkin. Pitkäaikaisen päätoimittajan Ilmari Jäämaan johdolla lehdestä kehittyi 20-luvun kirjallisen polven äänitorvi.

Sodan aikana lehti asettui henkisen maanpuolustuksen kypärälinjalle. 60-luvulla toteutettiin vauhdilla kulttuuriradikalismin ihanteita. 80-luvulla palstatilaa sai poikkitaiteellinen Zeitgeist-journalismi. 90-luvulla <i>Nuori Voima</i> -lehti muuttui monia intohimoja herättäväksi filosofis-kirjalliseksi julkaisuksi.

Puolivahingossa <i>Nuori Voima</i> on ikuistanut sivuilleen monia kulttuurihistoriamme kiinnostavia murroskohtia, aikakausien vaihtuvia tyylejä ja yhä uusien kirjoittajasukupolvien ääniä. Kolme kertaa lehti on ehtinyt kuolla – useimmiten talousvaikeuksien takia – mutta aina se on noussut uudelleen lentoon.

Kymmenien muodonmuutosten lehti on ehtinyt olla radikaali, konservatiivinen ja molempia yhtä aikaa yhä uusissa sekoitussuhteissa. Punaisena lankana on punaisen langan puuttuminen, samana on pysynyt vain nimi.

Virkeä satavuotias aikoo juhlia Pasilassa kuukauden. Lahjojen ja kukkatervehdysten sijaan mahdolliset huomionosoitukset pyydetään osoitteeseen www.nuorenvoimanliitto.fi/tilaukset.html

Juhla jatkuu 16.-17.5.2008 perustamiskaupungin Oulun kirjamessuilla sekä 28.5.2008 100-vuotisjuhlavastaanotolla Kirjailijatalo Villa Kivessä. Toukokuussa myös julkistetaan 100-vuotisjuhlanumero sekä <i>Nuoren Voiman</i> historiaa esittelevät verkkosivut.


Lisätietoja:
Anu Laitila
Nuoren Voiman Liitto ry
puh. (09) 622 2519
gsm 040 564 7194
anu.laitila@nuorenvoimanliitto.fi
Anu Laitila
 
Viestit: 52
Liittynyt: 20.03.2006 12:25

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 vierailijaa

cron