Kiiltomadon uusi pääkirjoitus: Kuinka luemme luontoa?

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Kiiltomadon uusi pääkirjoitus: Kuinka luemme luontoa?

ViestiKirjoittaja kiiltomato » 05.10.2006 12:55

TIEDOTE 5.10.2006

<b>Kiiltomadon uusi pääkirjoitus</b>
http://www.kiiltomato.net/
Ledaren utgivs även i Lysmasken-sidorna

Tiedustelut: Anni Viitasaari, (09) 7746 1155, 050-301 9226, lukukeskus@lukukeskus.fi


<b>KUINKA LUEMME LUONTOA?
Toni Lahtinen haluaa kirjallisuudentutkimuksen mukaan ympäristökeskusteluun</b>


Kiiltomadon uudessa pääkirjoituksessa kirjallisuudentutkija <b>Toni Lahtinen</b> käsittelee kirjallisuuden ja luonnon suhdetta ja sen vaikutusta käsityksiimme ympäristöstä. Hän tuo esille kirjallisuudentutkimuksen suuntauksen, ekokritiikin, joka kohdistuu kirjallisuuden ympäristöllisiin merkityksiin.

<i>”Maailmanlaajuinen ekokatastrofi on nykyään kirjallisuuden kenties keskeisin tuhokuva ja konkreettinen uhka, josta juontuvat kulttuuriset ja poliittiset kysymykset ovat ekokritiikin lähtökohta”</i>, Lahtinen kirjoittaa. Hän viittaa mm. <b>Rachel Carsonin</b> teokseen <i>Äänetön kevät</i>, jonka kriittinen näkökulma sai 1960-luvulla aikaan ympäristöliikkeen.

<i>”Voiko kirjallisuudentutkimus ratkoa ympäristöongelmia?”</i>, Lahtinen kysyy. Hän pitää tärkeänä, että ekokritiikin kautta myös kirjallisuudentutkimus voi osallistua ajankohtaiseen ympäristökeskusteluun. Ihmisten tapa hahmottaa luontoa perustuu paljon kielikuviin ja luontometaforiin, jotka voivat olla myös tuhoisia ja ohjata toimintaamme väärään suuntaan. Ratkaisuna tähän hän tuo esille ajatuksen <i>ekologisesta lukutaidosta</i>, jonka avulla on mahdollista havainnoida ja oppia uudelleen luontoon liittyviä arvoja ja asenteita.
kiiltomato
Site Admin
 
Viestit: 104
Liittynyt: 21.12.2005 9:59

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 33 vierailijaa

cron