Mielenkiintoisuuden uusi koulukunta taidekritiikissä

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Mielenkiintoisuuden uusi koulukunta taidekritiikissä

ViestiKirjoittaja Lukukeskus » 05.04.2006 13:30

TIEDOTE 5.4.2006

Kiiltomadon uusi pääkirjoitus
http://www.kiiltomato.net/
Ledaren utgivs även i Lysmasken-sidorna

Tiedustelut: Riitta Vaismaa, (09) 7746 1144, 050-301 9226, lukukeskus@lukukeskus.fi


<b>Mielenkiintoisuuden uusi koulukunta taidekritiikissä</b>
Otso Kantokorpi pohtii taidekritiikin lajeja sekä mielenkiintoisuutta arvona


Kiiltomadon uudessa pääkirjoituksessa Kritiikin uutisten päätoimittaja <b>Otso Kantokorpi</b> kirjoittaa taidekritiikin trendeistä ja normeista. Formalismi on muuttumassa nostalgiaksi eikä kontekstiinkaan asettaminen tunnu auttavan, jos taide ei ole mielenkiintoista. Kantokorpi puhuu mielenkiintoisuuden käsitteestä uutena taiteen arvottajana, mutta epäilee sen pätevyyttä esteettisenä kategoriana. Mitä tarkoittaa, jos kirjallisuus tai taide on ”mielenkiintoista juuri nyt”. Kantokorpi kaipaa analyyttistä lisäpotkua epämääräiselle termille, josta helposti tulee yhteinen nimittäjä monelle toisestaan eroavalle teokselle.

Kantokorpi säilyttäisi myös erottelun korkeaan ja matalaan kulttuuriin, sillä kyse on enemmän niiden rakenteen kuin sisällön erilaisuudesta. ”Esimerkiksi graffitin esiintyminen museoissa ei ole korkean ja matalan sekoittumista vaan osan graffiteista nostamista – usein hetkellisesti – osaksi korkeaa. Tällä tavoin korkea lunastaa ajankohtaisuutensa, ajassa olemisen.”, Kantokorpi toteaa.

Jos teoksen sijoittuminen aikaan sen tärkein määre, mitä sanotaan sen sisällöstä.

Kantokorpi kaipaa tervettä harkintaa kritiikin tekoon esitellessään nykykritiikkien suppeaa sanastoa: miten löytyisi sopiva kritiikin laji kullekin kulttuurijournalismin kohteena olevalle teokselle. Formalismi, muodon ja sisällön analyysi tai impressionistinen kritiikki voivat olla tervetullutta silloin, kun kaikki taide on ainoastaan ”mielenkiintoista”.Kirjallisuuskritiikin verkkolehti Kiiltomato.net avattiin 2.3.2000.
Tällä viikolla ylittyi 1100 julkaistun kritiikin raja.
Lukukeskus
 
Viestit: 205
Liittynyt: 14.03.2006 14:56

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 vierailijaa

cron