Netissä julkaistu kesäkirja

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Netissä julkaistu kesäkirja

ViestiKirjoittaja alavva » 18.04.2006 16:10

Kesäkirja ”Exhibition” on luettavissa osoitteessa http://sascha.1g.fi. Jo etusivun perusteella voi nopeasti päättää voisiko viihtyä tämän kirjan parissa pidempäänkin.

Kirjan virtuaalisessa takakannessa kirjaa luonnehditaan näin:

EXHIBITION koostuu seitsemästä temaattisesti toisiinsa liittyvästä, samalla tyylillisesti hyvin erilaisesta novellista. Kokoelman aloittaa Eilen, paraabeli, joka hahmottelee tunnelmamaiseman, jota voidaan lukea seuraavien novellien eräänlaisena negatiivisena matriisina.

Ilman Saraa, poikani... vetää ensimmäisen suuren yllätyksen taskusta. Lukija olkoon varoitettu: tekijä provosoi odotusasenteita, jotka pettävät mitä epätavallisimmalla tavalla. Lopulta lukija pitää kädessään kertomusta, joka tuoreesti tematisoi jännitekenttiä, jotka voivat avautua suvaitsevaisuuden ja itsensä toteuttamisen väliin. Lukijan mahdollisten torjuntareaktioiden provosointi ei ole itsetarkoituksellista, vaan tulkinnan osatekijä: Ilman Saraa, poikani... on leikki lukijan kanssa, teksti ilman osoittavaa etusormea, ennen kaikkea kuitenkin hyvin hauska.

Kesäkuu ei syyttä tule kolmantena. Ilman Saraa, poikani... on tehnyt oletetun tekijän lukijan mielessä epäilyttäväksi: Mahtaako tekijän sydän olla oikealla paikalla? Kesäkuu, tällä taustamusiikilla rikastettuna, kyseenalaistaa perinteisten elämänmallien kantavuuden, ei propagoi, vaan kertoo, avaa satiirisin kärjistyksin pimittämättömän katseen konfliktikenttiin ja, kas siinä, myötämielinen lukija nauraa ja iloitsee liikehdinnästä, jonka tämä novelli saa kliseekuorettumiin.

Kokoelman ytimessä on nimikkonovelli Exhibition. Ilman suuria sanoja, Exhibition on yritys kertoa sekä kertomus yrityksestä kertoa siitä, mitä nykyajassa saattaa olla meneillään. Kerrontatilanteen hahmottelu on epätavallinen. Silti ensisijaisesti viihderiippuvaiset lukijat eivät tässäkään pety: nännin silmänräpsähdys saa aikaan ihmettelyä, suomalaisen kirjallisuuden ensimmäinen kimääri herää eloon. Vai herääkö sittenkään?

Koeaika on eräänlainen rakkauskertomus, yksilöllisyyden ja kosketuksen etsintää, teksti oman minän maisemasta ja maisemanhoidosta, melankolinen teksti sitruunan mausta, joka, ellei toisin havaita, löytyy sittenkin vain tietystä sitruunasta.

Kasvoja, nimiä on kesäinen teksti, muutamien tuntien tapahtumat piirtävät valoisan kuvan Helsingistä, tuovat peliin henkilön, joka tässä kaupungissa etsii uutta alkua, kirjoittavat kertomuksen elämänkaarien ja yhteenkuuluvuuksien etsinnästä ja löytämisestä.

Citycowboy, temaattisesti rikastettuna kytköksin edellisiin kertomuksiin, päättää pienenä, humoristisena nuoren miehen kehityskertomuksena tämän kokoelman. Tämäkin kertomus vakuuttaa elävillä yksityiskohdillaan, tilannetajullaan, jossa samalla jännitekaarien kehittely ei karkaa hetkeksikään näkyvistä: EXHIBITION viettelee ja yllättää lukijansa, herkät kohdat paljastuvat, kysymys- ja vastausleikit alkavat…
alavva
 
Viestit: 1
Liittynyt: 18.04.2006 16:01

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron