Kustannusalalle ilmestyi uusi tekijä, joka tarjoaa omakustanteille täyden palvelun taloa. Type & Tell synnytti jo avausviikollaan polemiikin.

Suomessa julkaistaan uusi kirjanimike kerran tunnissa. Laskennallisesti joka kuudes suomalainen julkaisee elämänsä aikana kirjan. Kustannusalan murroksessa erilaisia kustannusmuotoja on ilmestynyt runsaasti, ja digipainojen yleistyttyä etenkin erilaiset tarvepainamisen muodot ovat lisääntyneet.

Bonnierin osana on nyt avautunut uusi kirjapalvelu, joka kantaa nimeä Type & Tell. Sen johtajana toimii Karoliina Timonen.
”Ruotsissa alettiin muutama vuosi sitten kehittää tätä omakustannepalvelua, ja se on osoittautunut toimivaksi.”

Type & Tellin idea on tarjota omakustantamiselle mahdollisimman laadukkaat puitteet. ”Palvelu on tehty vastaamaan kirjailijoiden tarpeita. Emme ole pelkästään julkaisupalvelu, vaan tarjoamme kirjailijalle selaimessa toimivat teksti- ja taittotyökalut sekä erillistä ammattilaisapua jokaiseen työvaiheeseen.”

Karoliina Timonen pyörittää julkaisupalvelu Type & Telliä.
Karoliina Timonen pyörittää julkaisupalvelu Type & Telliä.

Bonnierin kokoinen kustannusjärkäle tarjoaa ison talon osaamista monipuolisesti kirjasintyypin ja paperilaadun valinnasta lähtien.
”Omakustannemaailma oli minulle vieras, mutta kun tutustuin tähän malliin, innostuin. Yksin on vaikea tehdä hyvää kirjaa, eivätkä kaikki kirjat sovi perinteisten kustantamoiden listoille.”

Myrsky painovärilammikossa

Type & Tell ehti jo nostaa pienoisen myräkän kirjallisuuspiireissä Parnasson päätoimittaja Karo Hämäläisen kirjoitettua palvelun olevan rahastusta. Moni pienpainatteiden parissa työskennellyt totesi hintojen olevan korkeita – ja muutama kirjailija julisti että käsikirjoituksia hylätään kaupallisissa kustantamoissa hyvistä syistä: ne eivät kuulu julkisuuteen.

Timonen on polemiikista harmissaan, sillä palvelun tarkoitusta ei ole käsitetty kunnolla.
”Emme kilpaile suoraan hinnalla. Kuten ystäväni totesi, asia rinnastuu vaikka matkanjärjestämiseen: totta kai pääsee halvemmalla, jos tekee itse kaiken, mutta onko matkatoimistoissa jotain pahaa?”

Ilman kustannustoimittajaa tai graafista suunnittelua on vaikeaa tehdä sellaista kirjaa, jossa jokainen osa-alue on paras mahdollinen.
”Kannustamme ammattilaisten osaamisen käyttämiseen. Toki meilläkin voi tehdä kirjan huokealla.”

Timonen lisää, että Type & Tell ei ylipäätään kilpaile suoraan perinteisten kustantamoiden kanssa. Tarkoitus on nimenomaan kehittää omakustannepalvelua.
”Alan muissa firmoissa on usein vaikea nähdä kuka tekee mitäkin. Haluamme herättää läpinäkyvyydellä luottamusta, ja käytämme hyviksi osoittautuneita avustajia.”

Oman työn markkinointi keskeistä

Perinteisiä omakustannekirjoja ovat esimerkiksi sukuhistoriat tai yritysten ja järjestöjen julkaisut, mutta Type & Tell haluaa palvella myös kunnianhimoisia omakustannekirjailijoita. Omakustanteen suurin haaste on myyntityössä, joka kirjailijan on tehtävä itse.
”Itsensä markkinointi tuntuu olevan ylipäätään suomalaisille vaikeaa. Tarkoitus on helpottaa tässäkin työssä kirjailijaa erilaisin palveluin.”

Otollisin T&T-kirjailija onkin sellainen, jolla on valmiuksia oman työnsä myymiseen.
”Kirjoillamme on laajat jakelumahdollisuudet, mutta emme tee varsinaista myyntityötä kirjakauppojen suuntaan. Sen sijaan tarjoamme esimerkiksi viestinnällistä tukea. Ajatuksena on, että kirjailijalla on valmiita verkostoja ja sellaisia kanavia, joiden kautta teosta voi myydä.”

Toimintaa kehitetään vielä, ja Timonen pitää silmänsä ja korvansa auki palautteelle.
”Kritiikki ei haittaa, sen myötä on tullut myös paljon hyviä pointteja, mutta asiavirheet ärsyttävät.”

 

Type & Tell -kotisivut

Alan muita vakiintuneita toimijoita ovat esimerkiksi

BoD sekä Mediapinta