Marko Leinon ( s.1967) toinen teos, romaani Syytön on kertomus vastenmielisestä miehestä, jonka elämässä on lopun alun makua. Leinon esikoisteos, novellikokoelma Miehen tehtävä, kuvasi miehiä, jotka saattavat heilahtaa äärimmäisyyksiin. Äärimmäisyyksien edessä ollaan nytkin.

Syyttömän minäkertoja, päähenkilö Henrik Häkkinen, tavataan lohduttomalta tuntuvasta tilanteesta. Työtön kolmikymppinen Häkkinen jätetään. Tyttöystävä Tanja saa tarpeekseen poikaystävänsä velttoilusta ja välinpitämättömästä asenteesta ja heittää tämän pihalle. Tietysti kuvaan kuuluu, että kalliolaisella pihalla sataa vettä ja niin sataa myös ikkunasta – Häkkisen maallinen omaisuus tipahtelee märälle asvaltille.

Tästä alkaa syöksykierre. Syytön kerii vähitellen auki Häkkisen elämäntarinan eri vaiheita: menneisyyttä lapsuudessa, pikkurikoksia, tyttöystävä ja väliaikainen rauhoittuminen, kriisi ja lopulta vankila. Tarinan juopottelun, huoraamisen, murtokeikkojen ja eritteiden syklin katkaisevat kirjeet, joissa maalla asuvat jumalaa pelkäävät ja huolestuneet vanhemmat kirjoittavat nimettömälle aikamiespojalleen, jolla ei mene kovin hyvin. Kenelle kirjeet ovat? Kaikki selviää lukijalle aikanaan, tässä porkkanaa ei paljasteta.

Novellikokoelma Miehen tehtävä esitteli miesgallerian, joka on selkeästi sukua

Dela artikeln:

 

Mer information på nätet