Kiiltomadon lähtökohtana on jo 16 vuoden ajan ollut kirjallisuuden vastaanoton laajentaminen. Tässä työssä on onnistuttu hyvin, vaikka maailma on julkaisun elinaikana muuttunut paljon.

Alkuaikoina Kiiltomatoa luettiin kuvaputkinäytöiltä, ja moni myös tulosti kritiikkejä lukemista varten. Nykyään suuri osa lukijoista selaa sivua kännykällä tai tabletilla. Koska sivusto on kevyt, se latautuu nopeasti laitteille, minkä takia kirjallisuuskritiikki on löytänyt tiensä myös julkisten liikennevälineiden, odotusaulojen ja kahviloiden keskelle.

Ulkoasussa on kuitenkin ollut iso ongelma, joka on käynyt yhä polttavammaksi: Kiiltomato ei skaalaudu eri laitteille. Ulkoasua on myös leimannut vanhahtavuus ja sivustorakenteen turha monimutkaisuus.

Aloittaessani päätoimittajana halusinkin heti uudistaa sivuston. Tiesin, että urakka on monimutkainen, koska Kiiltomato on kaksikielinen ja kritiikkiarkisto on mittaluokaltaan massiivinen. Uudistustarpeesta oltiin kuitenkin yhtä mieltä niin toimituskunnan, julkaisijan kuin lukijoidenkin kesken. Niinpä ryhdyimme toimeen.

Viime syyskuussa Mediapool otti hoitaakseen koodauksen ja ulkoasun uudistamisen, ja nyt työ on viimein saatu valmiiksi. Uuden ulkoasun on suunnitellut Maria Niemi ja koodannut EE Turunen. Uusi sivusto otetaan käyttöön nyt kuunvaihteessa. Responsiivisen sivuston tavoite on ollut synnyttää mahdollisimman selkeä ja helposti käytettävä sivusto. Pyörää ei haluta keksiä uudestaan, mutta kriitikoiden huolella laatimille teksteille halutaan tarjota mahdollisimman otollinen julkaisualusta.

Tähän mennessä Kiiltomadossa on julkaistu yli 3000 kritiikkiä, joita on kirjoittanut lähes 300 kriitikkoa. Kiiltomato onkin löytänyt vankkumattoman paikan kirjallisuuden verkkomediana. Päivittäin sivustolla käy 600 lukijaa. Viimeisen kahden vuoden aikana lukijoiden määrä on kasvanut tasaisesti 10 % vuodessa.

Lukijoita sivustolle tulee kolmea reittiä: Vakituiset lukijat seuraavat Kiiltomatoa suorilla verkkovierailuilla, ja hakukoneet tuovat kritiikkiarkistoon säännöllisen uusien lukijoiden virran. Näiden lisäksi sosiaalisen median merkitys lukijoiden löytämiseksi on myös vuosi vuodelta korostunut.

Toivon sydämestäni, että uusi sivusto ilahduttaa kaikkia Kiiltomadon lukijoita. Siirtymävaiheessa helmikuun viimeisinä päivinä sivustossa saattaa olla lyhyitä toimintakatkoja, mutta kokonaisuutena Kiiltomato tulee pian pyörimään jokaisella laitteella paljon sulavammin.