Fjärilar är vackra och utåt till synes sköra. Det är de flesta överens om. Men att fjärilar har nästan magiska superkrafter, det är mer okänt. Dessa superkrafter berättar Katja Bargum och Jenny Lucander i ord och bild om i Fjärilarnas rekordbok.

Författaren Bargum och illustratören Lucander har tidigare tillsammans gett ut en annan bok om insekter,  Myrornas rekordbok, som blev nominerad för Finlandiapriset och översatt till fem språk.

Katja Bargum är biolog och vetenskapsjournalist. Sin doktorsavhandling skrev hon om myrors sociala evolution. Hon är vetenskap- och verksamhetsledare för Nesslingstiftelsen, som arbetar för en ekologiskt hållbar framtid.

Illustratörens morfar var naturväktaren Harry Krogerus och boken tillägnas honom.

Jenny Lucander är en barnbokskreatör som illustrerat flera hyllade böcker. Illustratörens morfar var naturväktaren Harry Krogerus och boken tillägnas honom.  Han upptäckte nya fjärilarter och sammanställde Finlands största fjärilsamling, som finns i Naturhistoriska museet. Lucander minns spännande nattliga studier av nattfjärilar i fjärilslampornas sken tillsammans med morfar.

De tecknade porträtten av författaren och illustratören i slutet av boken, samt lite personlig info om dem, utgör trevliga detaljer.

Prisregn för utmärkande egenskaper

Pärmen till boken pryds av Apollofjärilen, som här fått en prisrosett för att den är en av Nordens största dagfjärilar. Boktiteln samt författarens och illustratörens namn i gyllene skrift ackompanjerar rekordet. Många fjärilar får pris i boken, i form av rosetter, för sina unika egenskaper.

Boken inleds förutom av bilder med tillhörande namn på olika fjärilar av en världskarta, där synen på fjärilar och vad de symboliserat i olika kulturer, tider och områden framkommer. Gemensamt är att fjärilen symboliserat skönhet och förändring.

Bokens uppslag är som collage av text och bilder. På varje uppslag finns mycket att upptäcka, som i naturen i sig. Kombinationen text, fakta och bilder flyter in i varandra och bildar en informativ och estetiskt tilltalande helhet. Färgskalan varierar från klara, ljusa, avgränsade färgpartier, till mörkare, dova toner, vilket skapar variation. De senare bidrar till den mer dramatiska stämningen i frodiga skogar och nattliga miljöer. Vissa bilder, speciellt de av växter mot en fond av natur, är mönsterliknande till formen. Färgkombinationerna är tilltalande, tekniken blandad.

Texten flyter på fint. Några små, lite förargliga slarvfel finns. Många textpartier lutar mer eller mindre, antagligen för att bidra till dynamiken, men de kan ge den känslige lätt svindel och lite huvudvärk.

Uppslag ur boken Fjärilarnas rekordbok.

 

Egenskaper för anpassning och överlevnad

Fjärilarnas superkrafter får mig att relatera till så kallade skörstarka eller högkänsliga människor. Det man lätt ser som en svaghet och därmed frestas se ned på, kan i själva verket vara en nödvändighet och en stor tillgång i vissa situationer. Det framkommer tydligt i naturen och bland fjärliarna.

Fjärilar är trots sitt sköra yttre riktiga tuffingar, som kan flyga över halva jordklotet och övervintra under snön. De snabbaste fjärilarna kan flyga med en hastighet av 60 kilometer i timmen, vilket är snabbare än en människa springer.

De många jämförelserna i boken skapar förståelse för proportioner.

Intressant är också att få lära sig mer om fjärilarnas livscykel. Att en av de första som beskrev deras livscykel var en kvinna på 1600-talet, Maria, Sibylla Merian. Fjärillarven äter så mycket, att om en baby skulle äta motsvarande mängd, skulle den på en vecka nå en vuxen människas vikt. De många jämförelserna i boken skapar förståelse för proportioner.

Larverna kan liksom äggen och de vuxna fjärilarna se väldigt olika ut. Det finns arter där hona, hane och larv i samma familj ser olika ut. Fint är att också larver avbildas, så man får en uppfattning om den brokiga skaran.

Boken är full av spännande fakta om fjärilar. Det finns otaliga arter, men bara en bråkdel är dagfjärilar. De flesta är nattfjärilar och också de har överraskande förmågor. Fjärilar är överlag mästare på att maskera sig, som skydd mot omgivningens faror.

 

Spännande om fjärilars sinnen

Fjärilarnas sinnen fascinerar också. De ser färger på ett annorlunda sätt än vi människor gör, har öron på mellankroppen eller vingarna och kan smaka med fötterna. Det senare är praktiskt. Då känner fjärilen om den landat på en växt som larven gillar och lägger äggen där.

Ingen bok är väl en bra bok utan humor? Vilken fjäril får pris för största pruttkraften och hur långt kan den bajsa? Sådant roar också läsare av Fjärilarnas rekordbok.

Även kändisfjärilen på fotbollsproffset Ronaldos panna, som sågs av 600 miljoner människor, uppmärksammas. Fjärilar blir personliga i den här boken.

 

Om fjärilsforskning

Flyttfjärilar kan flyga 40 timmar i sträck, ända till Afrika. Forskare har följt dem genom att man låtit fästa en liten antenn på dem. Fjärilarna kan vara medtagna efter långa flygsträckor och ha lite söndriga vingar.

Darwin och evolutionens betydelse för fjärilarna nämns, och illustreras av hur en fjärilart utvecklats för att nå blommors nektar. De första fjärilarna fanns redan på dinosauriernas tid, fast inga blommor fanns då ännu. Vad levde de på och hur de anpassade sig till omgivningen? Läsaren får reda på hisnande fakta.

Fjärilforskning berörs också. Fjärilsamlare samlade tidigare in fjärilar, men numera har man övergått till att i första hand fotografera dem. Den mest välundersökta fjärilen finns på Åland, och ämnet illustreras av en tilltalande sommarbild, med glitter på havet. Förändringar i miljön påverkar även fjärilarna och därför betonas vikten av att följa dem.

…vad man kan göra för att förbättra villkoren för fjärilar och ge dem en guldkant på tillvaron, som fjärilsdisco och en fjärilsbar…

En trevlig detalj är att läsaren erbjuds praktiska uppgifter angående vad man kan göra för att förbättra villkoren för fjärilar och ge dem en guldkant på tillvaron, som fjärilsdisco och en fjärilsbar.

Boken är en stor kunskapskälla som på ett både lockande och underhållande sätt presenterar fakta, för alla åldrar. Den förmedlar upptäckarglädje och en kärlek till naturen, som kan sporra både stora och små läsare att ta hand om både våra fjärilar och naturen i sig, vilket är värdefullt och berikande för alla.

Dela artikeln:

 

Janet Wallsten

Janet Wallsten är frilansreporter och litteraturkritiker.