Naisten talo
Matti Särkkä
Enostone 2000
Naisten talo miesten maailmassa
Markkinavoimat näkisivät mielellään digitaalisen kirjan valtaavan perinteisen kirjan paikan. Tästä tuskin on toivoa – ainakaan vielä. Haluamme paperille painetun kirjan, sen painon, tuoksun ja sivujen rapinan. Kirjapainotekniikan automatisoituminen ja sitä myötä kustannusten lasku on tuonut uusia pieniä ja terhakkaita kustannustaloja tuottamaan pehmeäkantisia, halpoja mutta sisällöltään painavia uutuuskirjoja. Se on hieno juttu.
Matti Särkän esikoisproosateos Naisten talo liikkuu painotalon maailmassa. Kirjassa on kolme novellia: Rotaatio, Upan akatemia ja Naisten talo. Särkkä kirjoittaa asioista, jotka hän ilmiselvästi perin juurin tuntee. Siitä syntyy tekstin mukaansatempaava imu. Rotaatiossa eletään tuotannon uudelleen järjestelyjen aikaa, lisätään automatiikkaa, vähennetään työpaikkoja. Kuka saa lähteä, kuka jäädä tai peräti kiivetä ylöspäin arvoasteikossa? Mitä osaa näyttelee moraali ja oman edun tavoittelu? Näitä kysymyksiä Särkkä pohtii vastapainona veljen elämäntapa: alkoholisoitunut rumpali-kirjailija, joka päätyy itsetuhoon.
Muuten miesten maailma pyörii Särkän teksteissä viinan ja rahanteon lohduttomassa kierteessä. Upan akatemia -novellin Upalle ei muuta olemassaolon syytä olekaan. Naiset Särkän tekstissä ovat miehiä ohuemmin kuvattuja, he eivät tunnu olevan lihaa ja verta. Naisten talon vanha rouva Mirjam on sentään toista maata: Sadasta kahdesta ikävuodestaan huolimatta hänellä on neitokaisen mieli, viisautta, selvänäköisyyttä ja temperamenttia, joilla hän järjestelee asioita. Hienosti ja pieteetillä kuvattu naishahmo.
Vihjeeksi miehille, jotka haluavat valloittaa naisen sydämen: Naisten talo -novellissa Särkkä antaa yksityiskohtaiset ohjeet, miten valmistaa lämmin lehtimaja kesäiseen luontoon, mieluiten rannalle. Varma nakki. Jo senkin vihjeen takia Matti Särkän Naisten talo on lukemisen arvoinen.
Mer information på nätet