Eleni, eller Ingen
Rhea Galanáki
Söderströms 2007
Översättare: Kyra Korsström
Gåtfullt konstnärsöde blir mångtydig roman
Kyra Korsström har än en gång gjort en kulturgärning genom att översätta den åtminstone här hos oss okända grekiska författaren Rhea Galanákis säregna roman Eleni, eller Ingen, som bygger på Greklands första kvinnliga konstnärs, Eleni Altamoura Boúkouras(1821-1900) gåtfulla liv. För tre år sedan förde nämligen Kyra Korsström in oss i den likaså konstnärligt ytterst mångsidiga Amánda Michalopoulous roman Jag skall slå ihjäl dig som en bläckfisk.
Den nu översatta romanen av Rhea Galanáki utkom 1999 och tilldelades den grekiska statens romanpris. Dessutom nominerades romanen för Aristeion-priset, och den har tidigare översatts till engelska, italienska, spanska och tjeckiska.
Rhea Galanáki, född 1947 på Kreta, har skrivit romaner, noveller, essäer och lyrik. Hennes första roman utkom 1989 och handlade också liksom denna om en historisk person, Ismail Ferik Pascha (en kretensisk revolutionär).
Intensivt kvinnoporträtt
Romanen om Eleni är intressant både form- och innehållsmässigt och historiskt, kulturhistoriskt, språkligt och metaforiskt. Här bygger Rhea Galanáki upp ett superintressant kvinnoporträtt som engagerar i sin intensitet och i sin gestaltning av ett konstnärsöde i sig, men också genom det specifikt kvinnliga konstnärsödet vilket redan titeln Eleni, eller Ingen antyder.
Det är nämligen också fråga om identiteter och roller i denna mångbottnade roman där Eleni för att kunna förverkliga sitt konstnärliga skapande måste uppträda som man och ge avkall på den traditionella kvinnorollen. Eleni studerade konst först i Grekland och senare i Italien, där hon mötte en itali-ensk konstnär som hon fick barn med, men som senare lämnade henne.
En fiktiv självbiografi
Rhea Galanáki har efter omfattande studier av Elenis liv skapat ett slags fiktivt självbiografiskt verk där huvudpersonen, isolerad på en grekisk ö, monologartat blickar tillbaka på sitt liv, sina djärva könskamp och sina roll-byten. I en lyrisk, reflekterande stil utvecklar Eleni sina existentiella tankar och funderar över vad egentligen den kamp hon genomgått gett henne. Vad har hon förlorat? Har hon egentligen blivit Ingen?