Novellit 2001
Tero Liukkonen
Gummerus 2002
Joka härillä kyntää. . .
Kuudennen kerran järjestettyyn Gummerus Kustannuksen, Nuoren Voiman Liiton ja Xeroxin julistamaan novellikilpailuun osallistui tuhatkunta kirjoittajaa. Kustannustoimittaja Tero Liukkonen on valinnut tästä aineistosta nyt kirjana julkaistut tekstit. Kokoelman tusinan kirjoittajan joukossa ovat kilpailun voittajat ja kunniamaininnan saaneet, mutta muidenkaan tekstien tasossa ei ole häpeämistä.
Hämmästyttävää on, että noinkaan suuresta joukosta ei valikoitunut enempää naiskirjoittajia: mieskymmenikköä täydentää kaksi naista. Ikäkirjo on demokraattisempi. Kokoelman kirjoittajien syntymäajat vaihtelevat vuosien 1932 ja 1976 välillä. Voi hyvin kuvitella, että Liukkonen on halunnut nostaa esiin miehisiä aiheita rikkomaan harrastajakirjoittajista eläteltyä naiskliseetä: maatilojen emännät ne kirjoittelevat pöytälaatikkoon lehmien- ja lastenhoidon lomassa.
Novellien 2001 lukija voi kurkistaa miehen silmin rautakaupassa asiointiin, auton huoltoon, sikalan arkeen ja vaikka trialpyöräilyn saloihin. Kilpailun voittaneen Tapani Muilun ”Kauppoja” on sujuva ”tie-novelli”, jossa kahden miehen kiireiset asiointimatkat rinnastuvat nykyelämän pintavauhdin kuvaajiksi. Miehet ovat sidottuja autoihinsa ja naistensa antamiin ohjeisiin, mutta ajatukset kulkevat kaiken ohessa kahlehtimatta, omia polkujaan.
Toiselle sijalle tullut Anne-Maria Latikka hallitsee hienovaraisen ihmissuhteiden ja tilanteiden kuvauksen. Lyhyehköön novelliin ”Siniangervo” mahtuu elämän ja kuoleman vastakkaisuus moniulotteisena symbolimaailmana. Kyseessä voisi olla kokonaisen romaanin maailma lyhyeen, lähes eleettömältä vaikuttavaan tekstiin ladattuna.
Kolmannen palkinnon saaneen Ale Koivuniemen ”Metsä” on tyyliltään minimalistinen teksti. Se on tuokiokuva miehestä, joka heijastaa koko elämänsä muistot ja tulevaisuutensakin pieneen metsälänttiin.
Novellit 2001 -valikoima ei kuitenkaan keskity maalaisidylliin. Urpo Pakarisen sujuvasti scifiä lähenevä ”Jos metalli ei väsy” sijoittuu tieteen ja tekniikan maailmaan. Riku Korhosen ”Tora-alhontie” tarkastelee kriittisesti lähiöelämää. Markku Rönkön ”NEUROPA” soveltaa satiirin ja onnistuneesti jopa aina vaikean allegorian aseita EU-politiikan kuvaukseen.
Aiheiden, tyylien ja lyhytproosan eri mahdollisuuksien esittelijänä Novellit 2001 -valikoima toimii loistavasti. Kun valinnassa on ollut runsauden pula, lopputuloksen tasokkuus ei yllätä. Jopa monien vakiintuneiden kirjailijoiden proosasta jää tätä tasoa kaipaamaan.
Joka härillä kyntää, se häristä puhuu. Yllättävän usein teksteissä toistuu kirjoittamistilanne enemmän tai vähemmän suoraan kuvattuna. Piia Postin ”Matineassa” otetaan kantaa esseenkirjoitusohjeisiin, Riku Korhonen mainitsee Reviiri-antologian, ja Urpo Pakarisen teksti sijoittuu toimittajien maailmaan.
Jos harrastajakirjoittajien elämä alkaa pyöriä liikaa kirjoittamisen ympärillä niin, että lopuksi kirjoitetaan kirjoittamisesta toisille kirjoittajille, ollaan melkoisessa noidankehässä. Toivottavasti tämä itserakkaalta vaikuttava piirre on vain kirjoituskilpailujen ja kirjoittamisen opetustilanteiden lastentauteja.
Novellit 2001 sisältää seuraavat tekstit: Tapani Muilu: Kauppoja, Jaakko Yli-Juonikas: Hajunsyöjät, Anne-Maria Latikka: Siniangervo, Piia Posti: Matinea, Ale Koivuniemi: Metsä, Tero Järvinen: Lehdettömän puun lauantai, Riku Korhonen: Tora-alhontie, Urpo Pakarinen: Jos metalli ei väsy, Jani Vesanen: Sikabileet, Esko Heikkilä: Radio vapaa Eurankari, Markku Rönkkö: NEUROPA ja Janne Nummela: Trial.
Mer information på nätet