Under sina resor runt om i världen har personalchefen Camilla Karlsson sett många boklådor och bokhus. Inspirerad av dem lät hon uppföra ett eget utanför sitt hus tillsammans med sin man Bob Karlsson. Målsättningen är att folk ska börja läsa mera, och det splitternya bokhuset står nu och väntar på besökare i ett vanligt villakvarter i Ekenäs.

 

Berätta om ditt läsintresse, Camilla Karlsson:

Jag lärde mej läsa som femåring med hjälp av min mommo, småskollärarinnan, och har slukat böcker sedan dess. Jag läser främst för att underhållas. Elaka tungor brukar säga att jag skummar böckerna, och ett visst mått av sanning kan ligga i det.  Jag är inte främmande för att läsa en bra bok på nytt och upptäcka helt obekanta detaljer. Jag har alltid en bok på gång, men bara en, inte flera. Om det inte ligger böcker i kö bredvid sängen blir jag orolig och tar snabbt en tur till biblioteket. Just nu står jag i kö för boken Jenni Haukios Sinun tähtesi täällä och det var nästan 190 före mig i kö.

 

Hur kom du på idén med bokhuset?

Vi har ofta stött på boklådor/bokskåp då vi har rört oss utanför hemknutarna. Det finns många i Åbolands skärgård till exempel, men också på många andra platser. Hotell har till exempel ofta en bokhylla i ett undanskymt hörn, det gäller att hålla ögonen öppna. På senare tid har jag ofta förberett mig för resor, så att jag utan att gråta inombords kan lämna efter mej en utläst bok. Och förhoppningsvis ta med mig hem en ny skatt i stället. Själva tanken med en boklåda är ju helt enkelt fantastisk.

Min man Bob var nog den som först tog det till tals om att skapa en egen boklåda. Jag misstänker att det underliggande motivet var att minska på antalet böcker i våra bokhyllor. Men jag nappade direkt. Ett eget litet bibliotek/bokhandel! Vad kan vara bättre än det?

Camilla och Bob Karlsson som förverkligat bokhuset på gatan utanför det egna huset, tar ibland del av olika lokala kulturevenemang. Här besöker de Raseborgs sommarteater i ösregn. Bob är rektor för Kimito gymnasium och tidigare direktör på Utbildningsstyrelsen. Bild/privat.

 

Hur förverkligade ni bokhuset konkret?

Bob tog helt och hållet ansvar för själva bygget. Det var tänkt att vi skulle använda material som ligger och skräpar här hemma, men det visade sig snabbt att han fick ta ett par vändor till den lokala järnaffären för att bygget inte skulle bli ett kråkslott och en skam för kvarteret. Slutresultatet blev väldigt fint och stadigt. Vi var fyra personer som baxade huset på plats.

 

Hur fungerar huset rent praktiskt ?

Jag hoppas bokhuset ska användas flitigt på det sätt som passar besökarna bäst. I bokhuset kan man lägga en bok man vill bli av med, eller en bok som man älskar och önskar att också andra ska läsa. Man kan ta med sig böcker till exempel för en resa, som man sedan lämnar i en boklåda någon annanstans. Man kan ta en bok och sedan returnera den till glädje för andra. I mina vilda fantasier skrivs det korta bokrecensioner om böckerna från vår låda på PostIt-lappar, eller så skapas det en Facebook-sida för uppdateringar.

I mina vilda fantasier skrivs det korta bokrecensioner om böckerna från vår låda på PostIt-lappar , eller så skapas det en Facebook-sida…

Naturligtvis hoppas jag att böcker försvinner i samma takt som det kommer nya. Plan B, ifall folk dumpar böcker i bokhuset och hyllorna börjar svämma över, är att tömma och föra till Emmaus. Boktransporter av det slaget vill vi ändå inte hålla på med i all framtid, så Plan C får väl bli att ta ner bokhuset ifall det utvecklas till endast en mottagningscentral. På tal om Emmaus i Ekenäs så vill vi naturligtvis inte konkurrera eller på något sätt slå ut deras verksamhet och goda rykte som bokhandel. Vårt bokhus är bara ett komplement till riktiga bokhandlar och bibliotek.

 

Vad har hänt i bokhuset hittills?

Under den första timmen hände ingenting. Man kan lite skämtsamt säga, att det vet jag för jag gick besviket ut och kollade. De första dagarna fick vi flera spontana och uppmuntrande kommentarer av grannar och förbipasserande. Också vänner som ännu inte ens sett hur fint det blev har gett tummen upp. Efter ett par dagar försvann också den första boken och lyckan var total. Efter ett par veckor har det kommit till ett tiotal böcker och ett knappt tiotal har försvunnit. Jag har ju inget att jämföra med, men tycker att aktiviteten har varit mycket bra.

 

I grannskapet i Ekenäs uppskattar man det läsfrämjande initiativ som paret Karlsson tagit.

 

Vilka är dina förhoppningar med bokhuset?

Vår målsättning är att folk ska läsa mera, och jag tror faktiskt bokhuset har en lägre tröskel än biblioteket, bokhandlarna och loppisarna för att nå läsare. Bob började i ett skede svänga sig med ord som folkbildning och läskunskap, men så långt ska vi inte gå.

Kanske kan bokhuset visa att böcker är bruksvaror och att ”mister du en står dej tusende åter”. Det måste inte, ska inte vara pompöst att läsa. En svensk deckare som utspelar sig på Gotland ger lika många poäng som Krig och fred i livets bokbingo.

 

Här är några av böckerna som råkade finnas inne när Lysmaskens redaktör besökte bokhuset.

 

Vad har du läst den här sommaren?

Sommaren är den tid då jag läser mest. Jag brukar börja samla en bokhög med lättlästa böcker under våren, oftast med start på morsdag. Jag tar en sväng via Emmaus och skaffar böcker för några euro, och unnar mig kanske en nyutkommen bok från den lokala bokhandeln Toppen. Engelska eller finska böcker tar lite längre tid att läsa, men på semestern läser jag säkert flera böcker i veckan.

 

Camilla rekommenderar böcker hon läst under sommaren:

Inhemskt:

”Jag gillar att känna igen mej då jag läser. Två lättlästa men välskrivna deckare och en roadtrip i Östnyland som jag läste med ett leende på läpparna.”

Mikael CrawfordLotto

Nilla KjellsdotterHimmelsgården

Matti Remes – Viittä vaille kuollut

 

Annat:

”Underhållande och undervisande om andra världskrigets Stockholm. Jag läser gärna historiska berättelser, men som fiktion. Faktaböcker läser jag om jag måste.”

Denise RudbergKontrahenterna (4 delar)

Camilla Karlsson driver en blogg. Här har hon skrivit om Bokhuset:  och här om boklådor.

Sammanställning av text: Camilla Lindberg